Nöjen

Bratislava är inte bara politikens högborg i Slovakien, utan också kulturens och sportens. Staden har fått sin enormt rika kulturella historia bl.a. av sin stora blandning av etniciteter. Bratislava har massor av teatrar, museum, gallerier, biografer och utländska institutioner.

Opera

I mer än 90 år har den Slovakiska Nationalteatern varit träningsläger för stora operasolister som t.ex. Edita Gruberová och Sergej Kopčák. Ibland attraherar en premiär bussar fyllda av människor från Wien, som kommer hit för de låga biljettpriserna och de lokala talangerna. Operan har föreställningar på två olika ställen. Det mindre stället är en historisk byggnad (historická budova), som ligger i centrala Gamla Stan. Den större och nyare byggnaden (nová budova) för framträdanden ligger i närheten av floden Donau. Byggnaden är stor nog att få plats med tre separata scener och öppnades med pompa och ståt i april 2007, efter mer än 20 års konstruktion! Många slovakiska operaartister uppträder världen runt, bl.a. i Milano och i New York. Köpa biljetter till operan kan du göra online här, för att se aktuellt program, gå vidare här.

Film

Antalet biografer i Bratislava har sjunkit de senaste åren, men antalet biodukar har ökat då flera stora biografer med flertalet olika biosalonger har öppnat upp i bl.a. köpcentrum. Det innebär att det är lätt att se en vanlig Hollywoodrulle, men svårare att hitta en oberoende film. I Slovakien är engelska och amerikanska tv-shower oftast dubbade till slovakiska på tv. På bio däremot är filmerna oftast textade med solvakisk text, och därmed förstörs inte originalspråket som skådespelarna talar. Under 1990-talet dog nästan slovakisk film ut helt, till att genomgå en slags revolution idag.

Musik

Det pågår ofta stora konserter i Bratislava så håll utkik efter planscher på stan eller annonser på nätet efter kommande konserter. Om du gillar mer klassisk musik rekommenderar vi en konsert med de Slovakiska Filharmonikerna. Gillar du mer opera eller balett ska du ta en sväng till Slovakiska Nationalmuseet. Tycker du om jazz ska du ta dig till antingen Jazz Cafe i Gamla Stan, eller till Hlava XXII. Det finns också vissa ställen som spelar rockmusik som t.ex. Randal Club och Nu Spirit. Vill du dansa till energipumpande technomusik och få en mer unik atmosfär ska du ta dig till Subclub som ligger i en övergiven kärnkraftsilo.