Om Bratislava

Bratislava är Slovakiens huvudstad, och också landets största stad med sina 429 000 invånare. Trots att Bratislava är en underbar och trevlig stad så är den en av EU:s minst besökta huvudstäder. Det beror bland annat på att folk i allmänhet inte känner till Bratislava så bra ännu. Det kan vara en fördel för dig att upptäcka vilken skatt staden egentligen är – innan alla andra gör det!

Bratislava som under lång tid var känt under det tyska namnet Pressburg, har under historiens lopp blivit influerat av många olika folkslag som t.ex. österrikarna, tyskarna, tjeckerna och ungrarna. Bratislava var Ungerns huvudstad (under Habsburg-monarkin) från 1536 till 1783.

Geografi och klimat

Den slovakiska huvudstaden Bratislava ligger intill floden Donau, och i närheten av gränsen mot Österrike och Ungern. Som enda huvudstad i Europa gränsar den mot två länder. Bratislava och Wien är de två huvudstäder som har närmast till varandra i hela Europa, med ett avstånd på ca 60 km.

Bratislava ligger i Bratislavaregionen i sydvästra delen av Slovakien. Det gör att Bratislava ligger i den norra tempererade zonen, och har ett kontinentalt klimat. Det ger fyra utmärkande årstider. Bratislava är en av Slovakiens varmaste och torraste delar. På senare år har övergången från vinter till sommar, och sommar till vinter, gått mycket fort. Det har därför bidragit till att vår och höst blivit korta. Det förekommer också mindre och mindre snö under vintrarna.

Stadsarkitektur

Bratislavas stadsbild är karaktäriserad av medeltidstorn och stora 1900-talsbyggnader. Under 2000-talet har det pågått en enorm bebyggelse i Bratislava. De flesta äldre och historiska byggnaderna ligger i och runt Gamla Stan i Bratislava. Ett av stadens kännetecken är de många barockpalatsen. Ett exempel på ett känt palats är Grassalkovich Palace, som var byggt någon gång runt 1760. Det finns även många kyrkor och katedral, inklusive St. Martins Katedral som var byggt under 1200 till 1500-talet.

Kända 1900-talsbyggnader är t.ex. Nový Most (Nya Bron) över Donau, Sloak Radios upp-och-ned-vända pyramidbyggnad och den speciella Kamzík TV Tower som har en observationplats samt en roterande restaurang. I början av 2000-talet har nya byggnader omvandlat den traditionella stadsbilden. Till dem tillhör Most Apollo, Slovak National Theatres nya byggnad och nybyggda privata hus.

Språk

Nästan alla i Bratislava talar slovakiska, ett västerländskt slaviskt språk. Slovakiska är väldigt likt tjeckiska och även polacker kan förstå en del av språket. Det finns en hel del ungrare i den södra delen av Slovakien men trots det talar även en del ungerska i Bratislava. Tidigare i historien var Bratislava känt för att befolkningen kunde tala tre olika språk: tyska, ungerska och slovakiska. Idag är engelska och tyska utbrett, speciellt bland den yngre befolkningen. De flesta slovaker över 40 blev tvingade att lära sig ryska då de gick i skolan, men det är ett språk du sällan kommer att höra av lokalbefolkningen.