Sevärdheter

Bratislava har mycket vackra och originella platser att njuta av för oss turister. Det finns allt från historiska slott, till en restaurang på toppen av en bro. Staden är också känd för att ha en rik musikalisk historia och därför är ett besök på Nationalteatern att rekommendera.

Bratislava Slott

Tyvärr är slottet stängt för renovering fram till år 2011, men det finns trots det mycket att se av slottet utanpå. Bratislava Slott ligger på en platå 85 m över Donau, mitt i Bratislava, och i närheten av St. Martins Katedral.

Parlamentet

Slovakiens parlament ligger i ett av Bratislavas bästa lägen, på en klippa över Donau, i närheten av slottet. Byggnaden är inte lika storslagen som många andra parlamentsbyggnader i Europa, men fyller trots det sin funktion mer än väl. Du kan gå på guidade visningar genom parlamentsbyggnaden klockan 14.00 varje arbetsdag i veckan. Kom ihåg att endast en del av guiderna talar engelska, och i anslutning till parlamentet ligger en restaurang som heter Parlamentka.

Nationalteatern

Nationalteatern i Bratislava, eller Bratislavas Operahus som den också kallas, är en historisk byggnad som är byggd i neorenässansstil och öppnades 1886. Nationalteatern i Bratislava är säte för den slovakiska nationella operan och baletten.
Adress: Pribinova Street 17

Nya Bron

Nya Bron eller ”Nový Most” som den heter på slovakiska, är en bro som går över floden Donau. På toppen av en av bropelarna ligger en rund restaurang som passande nog heter ”UFO”. På taket av restaurangen ligger en observationsplats där du kan blicka ut över Gamla Stan i Bratislava. Den har öppet från 10.00 till 23.00 varje dag. Inträde kostar ca €6.50, men är gratis om du samtidigt äter på restaurangen.
Adress: Novy Most, Bratislava
Tel: 00421-2/62317746

St. Martins Katedral

Den största och en av de äldsta kyrkorna i Bratislava. St. Martins Katedral ligger nedanför Bratislava Slott och började byggas år 1204. 1445 restaurerades hela kyrkan, och 1861-1880 renoverades den. Kyrkan är för det mesta öppen för besökare varje dag mellan 09.00-11.30 och 13.00-17.00, förutom på de flesta lördagar och alla söndagar.
Address: Rudnayovo nam 1
Tel: 02 544 313 59

Rubberneck

En mycket speciell och rolig staty som föreställer en man som tar sig ur en gatubrunn. Troligen är statyn den enda av sitt slag i världen. Tyvärr har ”Rubberneck” förlorat sitt huvud två gånger p.g.a. oaktsamma bilförare. Idag står det en skylt framför statyn som ska skydda den mot liknande missöden i framtiden.
Adress: Hörnet av Panská och Rybárska brána

Smalaste huset

Det smalaste huset i Slovakien, och troligen i hela Europa. Den byggdes någon gång under slutet av 1700-talet och är endast 130 cm bred, och ligger i närheten av Gamla Stan i Bratislava.
Adress: Mellan St. Michaels Tower och St. Michaels Gate